banner1

Η ιστορία μας


ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΗΛΙΑ 18… – 1910

Ο πρώτος επίσημα αναφερόμενος πρόγονός μας, σε κείμενα σχετικά με την ιστορία του χωριού Χατζή Αιγιαλείας, ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης του ελαιοτριβείου, είναι ο Πολύδωρος Ανδρέου του Ηλία. Δεν γνωρίζουμε πότε και που γεννήθηκε και αν ήταν ο πρώτος από την οικογένεια Ανδρέου που μετοίκησε στο Χατζή. Πιθανότατα αυτός ίδρυσε το ελαιοτριβείο, μέσα στον ίδιο χώρο που κατοικούσε, στην άκρη του χωριού προς τη μεριά του Μεγανήτη (το ποτάμι που βρέχει το χωριό από το βορρά).

Στα τέλη της δεκαετίας του 1860 παντρεύεται την Ανδριάνα Μαράντη από το γειτονικό χωριό του Γρόπα (Λάκκα) και αποκτάνε έξι παιδιά. Το Στάθη, τον Ηλία, την Παναγιώτα, τον Ανδρέα, τη Γεωργία και τον Παντελή. Ο έκκλητος όμως βίος του φτάνει την οικονομική κατάσταση της οικογένειας στα όρια της φτώχειας.
Ο μεγάλος του γιός, ο Στάθης, αναγκάζεται το 1890 να μεταναστεύσει στην πολλά υποσχόμενη τότε για ανάπτυξη νέα ήπειρο.

Μετά από πολλές δυσκολίες και σχεδόν απάνθρωπες συνθήκες ζωής, καταφέρνει να ανακάμψει οικονομικά. Ξεχρεώνει την πατρική περιουσία και καλεί τα άλλα αδέλφια του στην Αμερική, εκτός από τον Ηλία τον οποίο προορίζει για διαχειριστή της πατρικής περιουσίας και την Παναγιώτα η οποία ήδη είχε παντρευτεί. Ιδρύει στο Σάουθμπεν της Ινδιανάπολης μια ανθούσα επιχείρηση εστιατορίου – ζαχαροπλαστείου.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ 1910 – 1957

Το 1910 πεθαίνει ο Πολύδωρος και την διαχείριση του ελαιοτριβείου αναλαμβάνει ο γιός του Ηλίας. Το ελαιοτριβείο μέχρι την εποχή αυτή χρησιμοποιούσε σαν κινητήρια δύναμη για τις μυλόπετρες, που πολτοποιούσαν τον καρπό της ελιάς άλογα, για το πιεστήριο, που πίεζε τον πολτό ανάμεσα σε μεγάλες σακούλες (φίλτρα, μιτάφια ή ντορβάδες), δυο-τρία άτομα, τα οποία περιέστρεφαν τη βίδα με ένα μακρύ ξύλινο δοκάρι (τη μανέλα). Τα υγρά που εξέρεαν από τα φίλτρα του πιεστηρίου τοποθετούνταν σε δεξαμενές όπου παρέμεναν όση ώρα απαιτείτο, ώστε να διαχωριστεί με τη μέθοδο της καθιζήσεως, το ελαιόλαδο από τα άλλα υγρά.

Ο Ηλίας παντρεύεται το 1910 με την Γεωργία Χριστοπούλου του Αποστόλου και αποκτούν μαζί έξι παιδιά. Τον Πολύδωρο, τον Στάθη, την Ανδριάνα, τον Αποστόλη, την Παναγιώτα και τη Βαρβάρα. Με το προοδευτικό του πνεύμα και τη συμπαράσταση του αδελφού του Στάθη, στις αρχές της δεκαετίας του 1910 εγκαθιστά πετρελαιομηχανή την οποία χρησιμοποιεί ως κινητήρια δύναμη σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, όπου απαιτείται προωθητική δύναμη. Μαζί με την πετρελαιομηχανή εγκαθιστά ηλεκτρογεννήτρια, και με το ρεύμα που παρήγαγε, κατά την περίοδο λειτουργίας του ελαιοτριβείου, ηλεκτροδοτούσε, αποκλειστικά για φωτισμό, όχι μόνον το ελαιοτριβείο αλλά και τα σπίτια του χωριού που βρίσκονταν κοντά στο ελαιοτριβείο. Έτσι, η κοινότητα Χατζή μπορεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρώτα ελληνικά χωριά που γνώρισαν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 προσθέτει στην παραγωγική διαδικασία έναν ελαιοδιαχωριστήρα, αντικαθιστώντας την διαδικασία της καθιζήσεως.

Τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, με την συμπαράσταση και του ήδη ενηλικιωμένου γιού του Στάθη και χρησιμοποιώντας περίτεχνες και ευφυείς ιδιοκατασκευές, υποκλέπτει μεγάλες ποσότητες από το παραγόμενο ελαιόλαδο για να αποφύγουν τη βαριά φορολόγηση οι παραγωγοί.

Ο Ηλίας Ανδρέου διετέλεσε και πρόεδρος ενός από τους πρωτοϊδρυθέντες αγροτικούς συνεταιρισμούς, την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, με μοναδικό τότε προϊόν διαχείρισης την κορινθιακή σταφίδα, ποιότητας Βοστίτσα, και επί των ημερών του ο Συνεταιρισμός γνώρισε ημέρες οικονομικής άνθησης. Σε συνεργασία, συνεννόηση και οικονομική σύμπραξη με τον αδελφό του Στάθη, κατασκευάζουν κοινωφελή έργα στο χωριό (σχολείο, βρύσες με πλυσταριό και δεξαμενή για συγκέντρωση νερού, σπίτι για τη διαμονή του ιερέα), προικίζουν κοπέλες και βοηθούν τους κατοίκους με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΡΙΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΗΛΙΑ 1957 – 1986

Το 1957 πεθαίνει ο Ηλίας και τη διαχείριση του ελαιοτριβείου αναλαμβάνει ο γιός του Ευστάθιος. Ήδη παντρεμένος από το 1952 με την Αθηνά Καρλέση, έχει αποκτήσει μαζί της δυο παιδιά, τη Γεωργία και τον Ηλία.
Η επιχείρηση συνεχίζει αδιάλειπτα την λειτουργία της αλλά το 1964 η κοινότητα Χατζή χαρακτηρίζεται κατολισθήσιμη και αναγκαστικά οι εγκαταστάσεις της μεταφέρονται στο γειτονικό χωριό Κούμαρη, όπου βρίσκεται και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Το 1968, με την ηλεκτροδότηση της περιοχής, αντικαθιστά την πετρελαιομηχανή με ηλεκτρικούς κινητήρες. Το 1974 γίνεται ολική ανακαίνιση με νέα πιο λειτουργικά μηχανήματα χωρίς να αλλάξει τίποτα στην παραγωγική διαδικασία. Αν και είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά τα πρώτα decanter, δεν επιλέγονται ως τρόπος παραγωγής, λόγω της απαραίτητης χρήσης υψηλών θερμοκρασιών και πρόσμιξης με μεγάλες ποσότητες νερού, συνθήκες κάτω από τις οποίες το ελαιόλαδο χάνει σχεδόν όλες τις ευεργετικές στην υγεία ιδιότητές του.

Το μεταναστευτικό κύμα του 1950 και 1960 αρχίζει να κάνει αισθητή την έλλειψη εργατικών χεριών. Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού, αρκετά μεγάλος για το μέγεθος της επιχείρησης κάνει τη διαχείρισή της όλο και πιο δύσκολη. Στη δύσκολη αυτή περίοδο η σύζυγός του Αθηνά, Δημόσιος Υπάλληλος στο βασικό της επάγγελμα, με την προσωπική της εργασία και συμπαράσταση αναδεικνύεται σε ψυχή για την επιχείρηση. Το 1976 ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο αναγκάζει τον Ευστάθιο να απέχει από την ευθύνη της διαχείρισης, την οποία αναλαμβάνει, με την υποστήριξη της Αθηνάς, ο Ανδρέας Χρυσανθόπουλος, σύζυγος της Γεωργίας.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 1988 – ΣΗΜΕΡΑ

Μετά το θάνατο του Ευστάθιου το 1986 η επιχείρηση παραμένει στη διαχείριση του Ανδρέα Χρυσανθόπουλου για ένα χρόνο, και το 1988 αναλαμβάνει ο γιός του Ευστάθιου, Ηλίας. Ήδη παντρεμένος από το 1979 με την Ανδριάνα Φάσσαρη, έχει αποκτήσει μαζί της τέσσερα παιδιά, τον Πολύδωρο , την Αθηνά, την Δήμητρα και την Ευσταθία. Διπλωματούχος Μαθηματικός κάτοχος διδακτορικού, με στενές επαφές σε ευρύ φάσμα επιστημονικού κύκλου, διαπνέεται από προοδευτικό πνεύμα και διαχέει στην επιχείρηση πνεύμα αισιοδοξίας.

Αφού ασχολήθηκε μεθοδικά με καθένα από τα διατροφικά στοιχεία του ελαιολάδου, επιδίδεται στην απομόνωση εκείνων των παραγόντων οι οποίοι, κατά την διαδικασία της ελαιοποίησης, επηρεάζουν αρνητικά τα ωφέλημα στοιχεία του και αποφασίζει τη διατήρηση της παραδοσιακής διαδικασίας με μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων.

• Ελαχιστοποιείται ο χρόνος παραμονής του καρπού στο ελαιοτριβείο.
• Ολόκληρη η γραμμή παραγωγής αντικαθίσταται από ανοξείδωτο χάλυβα.
• Ελαττώνονται οι θερμοκρασίες σε επίπεδα κάτω των 20°C, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου μάλαξης στους μυλόλιθους.
• Μειώνεται στο ελάχιστο δυνατόν η πρόσμιξη νερού κατά την παραγωγική διαδικασία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η εμφανώς ανώτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Τα προϊόντα που παράγονται από την επιχείρηση, λόγω της αρίστης ποιότητάς τους, έχουν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

ΣΗΜΕΡΑ

Από το 2009 η επιχείρηση λειτουργεί ως εταιρεία με μέλη τα παιδιά του Ηλία, Πολύδωρο και Αθηνά. Ο Πολύδωρος Μηχανικός Δομικών Έργων και η Αθηνά καθηγήτρια μουσικής και επιχειρηματίας στον χώρο των τροφίμων, δίνουν νέα ώθηση στους στόχους της επιχείρησης. Με ιδιαίτερη βαρύτητα στην διατήρηση της ποιότητας, διευρύνουν το πελατολόγιο τόσο των ελαιοπαραγωγών που εμπιστεύονται στην επιχείρηση την ελαιοποίηση του καρπού, όσο και των καταναλωτών που προτιμούν το ελαιόλαδο που παράγεται ακόμα με την παραδοσιακή διαδικασία ως βάση της διατροφής τους.