Η μέθοδός μας


Η μεταποίηση του καρπού γίνεται στο ελαιοτριβείο το πολύ εντός 24 ωρών από την προσκόμισή του. Ο ελαιόκαρπος που προέρχεται από βιολογικές καλλιέργειες αποθηκεύεται χωριστά και μεταποιείται συνεχόμενα, αφού πρώτα απομακρυνθούν από τη γραμμή παραγωγής τα υπολείμματα της χημικής καλλιέργειας και πλυθούν σχολαστικά οι εγκαταστάσεις. Και για τις δυο κατηγορίες ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες λαμβάνοντας κλιμακωτά τις αντίστοιχες ποιότητες.

 

Στην αρχή της παραγωγικής διαδικασίας οι ελιές περνούν από το πλυντήριο για την απομάκρυνση των φύλλων και το πλύσιμο με πόσιμο νερό. Στην συνέχεια αποθηκεύονται σε αεριζόμενα τελάρα τροφίμων, περιμένοντας την ελαιοποίησή τους.

Ο καθαρισμένος καρπός διέρχεται από σπαστήρα με περιστρεφόμενους βραχίονες και στη συνέχεια ο παραγόμενος πολτός εισέρχεται σε αλώνια όπου αλέθονται επί μια περίπου ώρα με γρανιτένιες μυλόπετρες.

 

 

Ο επεξεργασμένος πολτός απλώνεται σε φίλτρα τα οποία τοποθετούνται το ένα επάνω στο άλλο.

 

Στη φάση αυτή και πριν εισέλθει ο πολτός στο υδραυλικό πιεστήριο, λαμβάνουμε το πρώτης ποιότητος ελαιόλαδο, ανθόλαδο, το οποίο διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα υγρά με καθίζηση.

Ο πολτός εισέρχεται σε υδραυλικό πιεστήριο όπου διαχωρίζονται τα υγρά από τα στερεά στοιχεία του καρπού. Τα στερεά υπολείμματα απομακρύνονται και αποστέλλονται στα πυρηνελαιουργεία για παραπέρα χημική επεξεργασία και την παραγωγή του πυρηνελαίου και τα υγρά συγκεντρώνονται σε μεγάλα δοχεία.

Το υγρό που συλλέξαμε από το υδραυλικό πιεστήριο οδηγείται σε φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες οι οποίοι διαχωρίζουν το λάδι από τα υπόλοιπα υγρά, τα οποία απομακρύνονται ως απόβλητα.

elaiolado-andreouΤο ελαιόλαδο που παράγεται στη φάση αυτή είναι extra παρθένο.

Όλες οι κατηγορίες ελαιολάδου που παράγονται στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο μας εμπίπτουν σαφώς στην κατηγορία ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ . Πλεονεκτούν δε έναντι των άλλων ελαιολάδων που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο διότι δεν έχουν υποστεί πολλαπλές φυγοκεντρίσεις. Επιπλέον η επεξεργασία του ελαιοκάρπου έχει γίνει με παραδοσιακό τρόπο (άλεση με μυλόπετρες και διήθηση με υδραυλικό πιεστήριο) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό ανταποκρίνεται κυριολεκτικά στον τίτλο ΠΡΩΤΗΣ ΨΥΧΡΗΣ ΠΙΕΣΕΩΣ. Η επικρατούσα ποικιλία ελαιοκάρπου από την οποία παράγεται το προϊόν μας είναι η Πατρινή ή Κουτσουριελιά μαζί με ένα μικρό ποσοστό Κορωνέϊκης.

Leave a Comment